1- استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. 2- دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرمشناسی، واحد بینالمللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، کیش، ایران.،
چکیده: (338 مشاهده)
مطالعات کیفرشـناسـی نشـاندهنده آن اسـت، که تاریخی به در ازای عمر بشر دارد؛ مجازات و کیفر دادن مجرمان در طول تاریخ از اهداف خاصی پیروی نموده است، بهگونهای که در هر عصر و دورهای دچار تحولاتی شده است. به عبارتی مقتضـیات زمان، در تغییر و تحول مجازات نقش فراوانی را ایفا نموده اسـت؛ درگذشته تنبیهات بدنی، تنها نوع مجازات بود، که بر روی انســان صــورت میگرفت و از فرد بهعنوان موجود انســانی توجه نمیشــد و کیفر نیز دارای جنبههای ترذیلی و ترهیبی بود؛ اما باگذشـت زمان مجازات دسـتخوش تغییرات فراوانی شد و اهدافی همچون بازپروری و اصلاح مجرم منجر شـد تا ازاینپس مجرم بهعنوان یک انسان تلقی شود. در این تحقیق به بررسی فلسفه حقوق کیفری در جرایم جنسی پرداخته ایم. اگرچه قانونگذار در فلســفه مجازات جنســی، اهداف ویژهای همچون ســزاگرایی، بازدارندگی و اصــلاح مجرم را لحــاظ نموده، امــا در جرمانگاری روابط جنســـی بــا نظر بــه همـان مبـانی فقهی، تفکیکی را میـان حــالات مختلف (رضایت و عدم رضایت) قائل نشده است، که این امر هم منجر به جرمانگاری بیحد وحصر در بسیاری از مصادیق شده است، از همین رو مقنن بیش از آنکه توجهی به اصل صدمه و ضرر داشته باشد، براساس اصل سرزنش مبادرت به جرمانگاری در اعمال جنسـی نموده و این همان تفاوت بارزی است که در جرمانگاری اعمال جنسی در حقوق کیفری ایران وجود دارد؛ هرچند در نظر مقنن، جرمانگاری جرائم جنسی در حقوق کیفری ایران، با اهداف ویژهای صـورت پذیرفته، اما واقعیت این اسـت، جامعهای که از فقر و مشـکلات اقتصادی رنج میبرد و بحران بیکاری و مشـکلات ازدواج نیز در آن نمود دارد، لذا امکان ارتکاب جرائم جنسـی هم در آنجا زیاد میشود، بنابراین امر شایستهتر این اسـت، که دسـتاندرکاران حکومت در زمینه رفع موانع گام برداشـته و مشکلات اقتصادی و اجتماعی را تا حدودی برطرف سـازند، تا امکان تمتع جنسـی به طرق مشروع در جامعه فراهم آید.
- محمدبیگی، علیرضا؛ اکبرزاده سراج، الناز. (1403). فلسفه حقوق کیفری در جرایم جنسی، مجله مطالعات فلسفه حقوق، 2(1)، صفحات 121-143.